http://www.melayupost.info/ – Tekanan darah rendah atau hipotensi adalah penyakit yang tidak kurang berpengalaman oleh ramai orang sehingga hari ini. Gejala yang paling kerap dan sering dirasakan adalah badan berasa letih, lesu dan lemah. Sebenarnya, ramai yang tidak dapat menahan kekuatan tubuhnya menjadi lemah.

Pada asasnya, apa yang anda perlukan apabila anda mempunyai tekanan darah rendah ialah hemoglobin, protein yang mengandungi besi atau besi yang terkandung dalam sel darah merah. Sel darah merah ini mempunyai peranan yang sangat penting, iaitu sebagai pembawa oksigen ke seluruh tubuh. Apabila sel darah merah dikurangkan, anda mungkin mengalami anemia, atau kekurangan darah.

Untuk menambah hemoglobin, terdapat beberapa makanan yang boleh dimakan, salah satunya daging. Di samping itu, terdapat beberapa jenis bahan makanan lain yang boleh dimakan untuk meningkatkan hemoglobin, iaitu:

1. Daging merah, daging lembu, kambing dan kerbau. Daging merah kaya dengan protein, besi, dan al. Besi memainkan peranan dalam meningkatkan hemoglobin dengan cepat.

2. Daging ayam dan hati. Protein dalam daging ayam berguna untuk membina sel, termasuk sel darah merah. Walaupun hati ayam mengandungi besi yang dapat meningkatkan darah.

3. Ikan. Omega-3 asid lemak, protein, karbohidrat dan besi terdapat dalam ikan. Di samping itu, terdapat juga vitamin B-12 yang menyokong pembentukan sel darah. Hebatnya, ikan termasuk makanan kolesterol buruk yang boleh merosakkan tubuh.

4. Kerang. Kerang daging mempunyai kandungan besi tinggi. Di samping itu, terdapat juga fosforus, kalium, zink, tembaga, dan selenium yang pastinya sangat berkesan untuk meningkatkan sel-sel darah. Walau bagaimanapun, pastikan anda tidak mengalami alergi makanan laut.unakan

http://www.melayupost.info/2016/10/simptom-punca-dan-rawatan-tekanan-darah.html